Pozdravljamo Vas na zvaničnoj internet stranici Komornog zbora ”Pro musica”!
srhuhren

Počeci djelovanja, repertoar, suradnja

Komorni zbor “Pro musica” osnovan je 1968. godine u Subotici. Osnivačica, zajedno s nekolicinom entuzijasta, i ravnateljica zbora do 1999. bila je mr. Gabriella Égető, profesorica teorijskih glazbenih predmeta u Muzičkoj školi, dobitnica zvanja Počasni građanin grada Subotice.

Motiv i poticaj za stvaranje zbora bio je nezaboravan koncert u povodu 100. godišnjice Muzičke škole koji je okupio veliki broj učenika, studenata, profesora… Učesnici projekta (17 pjevača) odlučilo je nastaviti dalje zajedno istraživati svijet glazbe. Ideja je sprovedena u djelo. Nastao je zbor “Pro musica”.

Repertoar zbora čine “a capella” i orkestralna djela renesanse, baroka, klasicizma, romantizma, te kompozicije XX. stoljeća. Kapitalna djela glazbene literature su zahvaljujući profesorici Égető i dirigentu Csabi Paskó doživjela praizvedbu na ovim prostorima i obogatila kulturni život grada koji ima dugogodišnje korijene njegovanja glazbenoga života.

Iznimno znanje, umjeće, darovitost, kvalitete su kojima je  prof. Égető uspjela punu 31 godinu voditi zbor. Plodna suradnja sa skladateljima, solistima, dirigentima, zborovima, profesionalnim glazbenim tijelima iz zemlje i inozemstva, iznimno zanimanje publike, putovanja  krase “Pro musicu” kroz sve godine djelovanja.

Nastupi

Od 1969. godine zbor sudjeluje na općinskim, pokrajinskim, republičkim i saveznim natjecanjima. Treba istaknuti i turneje po Jugoslaviji organizirane nakon uspjeha na smotri Muzičke omladine 1971. u Baškom Polju, kao i nezaboravan nastup u Dubrovniku na 39. Ljetnim igrama 1980. godine.

Povijest bilježi sudjelovanje na renomiranim međunarodnim natjecanjima (od 1974. godine) , brojne koncerte priređene u Velikoj Britaniji, Austriji,  Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj , Rumunjskoj, Meksiku.

Nagrade

U analima zbora pomno se čuvaju brojne nagrade i diplome koje govore i svjedoče o dugogodišnjoj kvaliteti rada. Izdvajamo: 23 zlatne plakete s Festivala muzičkih društava Vojvodine u Rumi i posebna diploma za doprinos razvitku zborskog pjevanja i dugogodišnje sudjelovanje na Festivalu, sedam nagrada na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu (Zlatna značka je dodijeljena za osvajanje specijalnih nagrada prigodom sudjelovanja na Svečanostima), vojvođanska priznanja “Iskre kulture”, “Muzičke omladine”, prva nagrada na natjecanju zborova u Leskovcu, II nagrada na 20. Internacionalnom festivalu zborova u Pečuhu, posebnu pohvalu na festivalu «Zborovi među freskama» 2006.godine, nagrade grada Subotice za njegovanje zborske glazbe i obogaćenje kulturnog života grada: Oktobarska, “Dr. Ferenc Bodrogvári” i “Pro urbe”.

Godine promjena

Godine rata, inflacije, financijskih poteškoća, odlaska studenata sa željom većine da se ne vrate u rodni grad, povlačenja nakon dugog niza godina rada mr. Gabrielle Égető,promjena četiri dirigenta u četiri godine koji su odlučili ne nastaviti raditi sa zborom, odlaska iz voljenog prostora u Gradskoj kući, samo su neke od prepreka koje su se dogodile. Nije bilo lako onim članovima kojima je stalo do onoga što je godinama građeno. A neki su u zboru bili i danas su od njegovih samih početaka.

Upornost, entuzijazam, ljubav prema glazbi, prema onome što je učinjeno i ugrađeno u zbor više od tri desetljeća, bila su osnovna pokretačka snaga da zbor nastavi svoje djelovanje i krene novim putem.

Dobili smo novoga dirigenta učenika Gabrielle Égető, vlč. Csabu Paskó 2003. godine. Svojim znanjem stečenom na studiju, u vremenu u kojem živimo, uz podršku i zajedničko djelovanje novoga rukovodstva, uz primjere rada profesora iz Pečuha, Graza i Subotice, vremenom su unošene novine koje su pomogle ponovnoj afirmaciji rada zbora. Web stranica, elektronsko obavјeštavanje o koncertima u zboru, ali i drugih glazbenih događanja putem ProMinfa, angažiranje solista, pjevača iz zemlje i inozemstva, organiziranje projekata u kojima učestvuje samo dio zbora, obogaćenje i izmjene repertoara orkestralnim djelima, djelima za zbor i orgulje, i još puno toga..

Godine su pred nama…

Mediji, pisani zapisi, nastupi, poticaji za odabir zvanja

Projekti «Pro musice» su tokom 40 godina propraćeni od strane pisanih i elektronskih medija. Zbor je snimao i za radio i televiziju. Postoje i snimci, intervjui sa dirigentima mr. Gabriellom Égető i mr. Csabom Paskó.

U godini jubileja 2008. godine, snimljen je prvi profesionalni CD kojim se obilježilo 40 godina neprekidnog rada i odalo priznanje mr. Égető i njezinom dugogodišnjem djelovanju.

CD izdanjem prezentiran je i naš grad i njegovanje kulture na ovim prostorima u međunarodnim stručnim krugovima. Trajni zvučni zapis pohranjen je u arhivu  europskog kulturnog prostora.

Finoća zborskog muziciranja doprinjela je i u izboru zanimanja nekolicine mladih pjevača. Za njih je glazba postala život i životno opredjeljenje.

Arhiva zbora obiluje značajnim podacima. Govori o preko 700 održanih nastupa, radu brojnih članova pjevača različitih profesija i generacija koji su pjevali, pjevaju, koji su učili i uče o svijetu glazbe.