Поздрављамо Вас на званичној интернет страници Камерног хора Pro musica!
srhuhren

Почеци деловања, репертоар, сарадња

Камерни хор Pro musica основан је 1968. године у Суботици. Оснивач, заједно с неколицином ентузијаста, и диригент хора до 1999. године била је мр Габријела Егете, професорица теоријских музичких предмета у Музичкој школи, добитница звања Почасни грађанин града Суботице.

Мотив и подстицај за формирање хора био је незабораван концерт поводом 100-годишњице Музичке школе који је окупио велики број ученика, студената, професора… Учесници пројекта , 17 певачa, одлучило је наставити даље заједно истраживати свет музике. Идеја је спроведена у дело. Настала је Pro musica.

Репертоар хора чине a capella и оркестрална дела ренесансе, барока, класицизма, романтизма, те композиције 20. века. Капитална дела музичке литературе су захваљујући професорици Егете и диригенту Чаби Пашко доживела премијерно извођење на овим просторима и обогатила културни живот града који има дугогодишње корене неговања музичког живота.

Богато знање, умеће и  даровитост, квалитети су којима је проф. Егете успела пуну 31 годину водити хор. Плодна сарадња са композиторима, солистима, диригентима, хоровима, професионалним музичким телима из земље и иностранства, велико занимање публике и  путовања красе Pro musicu кроз све године деловања.

Наступи

Од 1969. године, хор учествује на општинским, покрајинским, републичким и савезним такмичењима. Треба истакнути и турнеје по Југославији организоване након успеха на смотри Музичке омладине 1971. у Башком Пољу, као и незабораван наступ у Дубровнику на 39. летњим играма 1980. године.

Историја хора бележи учешће и на реномираним међународним такмичењима (од 1974. године), бројне концерте одржане у Великој Британији, Аустрији, Италији, Немачкој, Грчкој, Мађарској, Пољској, Чехословачкој, Румунији, Мексику.

Награде

У аналима хора с пажњом се чувају бројне награде и дипломе које  сведоче о дугогодишњем квалитету рада. Ево неких: 23 златне плакете са Фестивала музичких друштава Војводине у Руми и посебна диплома за допринос развоју хорског певања и дугогодишње учествовање на Фестивалу, 7 награда на Југословенским хорским свечаностима у Нишу (Златна значка је додељена за освајање специјалних награда приликом учествовања на Свечаностима), војвођанска признања “Искре културе”, “Музичке омладине”, прва награда на такмичењу хорова у Лесковцу, друга награда на 20. интернационалном фестивалу зборова у Печују, посебна похвала на фестивалу “Хорови међу фрескама” 2006. године, награде града Суботице за неговање хорске музике и обогаћење културног живота града: Октобарска, “Др Ференц Бодрогвари” и “Про урбе”.

Године промена

Године рата, инфлације, финансијских потешкоћа, одласка студената са жељом већине да се не врате у родни град, повлачења након дугог низа година рада мр Егете, четири диригента у четири године који су одлучили да не наставе рад са хором, одлазак из вољеног простора у Градској кући, само су неке од препрека које су се догодиле. Није било лако оним члановима којима је стало до онога што се годинама градило. А неки су у хору били, и данас су од његових самих почетака.

Упорност, ентузијазам, љубав према музици, према ономе што је учињено и уграђено у хор више од три деценије, била су основна покретачка снага да хор настави своје деловање и крене новим путем.

Добили смо новог диригента, ученика Габријеле Егете, влч. Пашко Чабу 2003. године. Својим знањем стеченим на студијама, у времену у којем живимо, уз подршку и заједничко деловање новог руководства, уз примере професора из Печуја, Граца и Суботице, временом су уношене новине које су помогле поновној афирмацији рада хора.

Веб- страница, електронско обавештавање о концертима хора, али и других музичких догaђања путем ПроМинфа, ангажовање солиста, певача из земље и иностранства, организовање пројеката у којима учествује само део хора, обогаћење и измене  репертоара оркестралним делима, делима за хор и оргуље … само је део тих новина…

Године су пред нама…